**NoTE**

kepaDa yang Melawat AKU UCAPKAN jUtaan TErima Kasih.. pEsANAN kepada yang Masuk..Jangan sesekali MENGCOPY APA2 YANG TELAH AKU uPdatekan..Lagi2 meng+ nama blog aku kepada unsur yang leh Memalukan NAMA bAIK Aku..
nak Bace SILAkAN..tAPI JGN buat perkara Tak BAIK tentang Blog AKU KALI NI teriMA kasih.........."hanya Tuhan Yang Tahu"


Org Yg CNtik,MACHO giler dISINI

Rabu, 25 April 2012

Black Paper Sos For (chiken chop)

Assalammualaikum...

like habis makan chiken chop..and rasa nak sangat buat chiken chop sendiri ...
tanya dengan suami dia on je.. apa yana masak semua dia x kisah ..

sapa x suka masak ,lagi2 masak tuk suami kan..dapat pulak jenis laki yang ikut je lah kehendak isteri dia nie.. (Thank suami) X IKUT NANTI SY MAJUK ...

dah lama nak buat but.. baru skang nak buat.. jom kita belajar cara nak buat sos black paper..nie yana ikut cr resepi abg  yana.. n yana ada tmbh sikit... sye mmg kaki adjust kalu buat pape masakkan sekali pun hehee...
chikenyer beli at pasar raya je .. pasar raya dah ada jual.. sos ye pun dah ada.. but yana nak buat sos sendri

Bahan-bahan sos Black Paper

1) bawang besar  1Biji - dipotong dadu
                           1Biji - potong O besar (utk hiasan)
2) Bawang Putih  2 Ulas - dicincang halus (susah sgt blandekan bawang putih n bawang besar tu )

3) 3 1/2 (sudu mkn) lada hitam + 1 (Sudu mkn) lada sulah  (dikisar)
nak lagi pedas tambah lagi lada hitam ya. ikut selera anda
4) Sos tiram 1 1/2 (sudu tea)
5)Kicap Pekat (1sudu Tea)
6)Kicap cair  (1 sudu)
7)Sos CHILI ( 2 sudu makan)
8) Air 


Cara2yer

Tumis bawang besar n bawang putih sampai naik bau.. atau kekuningan
masuk kan bahan no.4 hingga No.7 gaul (pastikan api masakkan kecil) masukkan sedikit air.. agak2 anda lah ye
gaul seketika and masukkan bahan No.3 sedikit -sedikit.. masukkan sehingga rasa masakkn sudah sedap mengikut kehendak anda ... gaul sekejap n siap sos for chiken Chop...

senang je kan.. x mengambil masa yang lama pun nak buat sosyer..

tara hasil tangan yana.. pekat likat kan tp yang penting Suami cakap sedap heheh like banyak2



P/S: kalu kuah pekat boleh adjust guna air yer...
tp yana suka pekat baru sedap


::Selamat mencuba::

2 ulasan:

Bunga September berkata...

wahhh ni leh wat ni.. hihi ^_^

Yana@Nana berkata...

heheeh blh je wawa senang n mudah je kn.hehe
samat mncuba

art.blog

senAraI bLog