like habis makan chiken chop..and rasa nak sangat buat chiken chop sendiri ...
tanya dengan suami dia on je.. apa yana masak semua dia x kisah ..
sapa x suka masak ,lagi2 masak tuk suami kan..dapat pulak jenis laki yang ikut je lah kehendak isteri dia nie.. (Thank suami) X IKUT NANTI SY MAJUK ...
dah lama nak buat but.. baru skang nak buat.. jom kita belajar cara nak buat sos black paper..nie yana ikut cr resepi abg yana.. n yana ada tmbh sikit... sye mmg kaki adjust kalu buat pape masakkan sekali pun hehee...
chikenyer beli at pasar raya je .. pasar raya dah ada jual.. sos ye pun dah ada.. but yana nak buat sos sendri
Bahan-bahan sos Black Paper
1) bawang besar 1Biji - dipotong dadu
1Biji - potong O besar (utk hiasan)
2) Bawang Putih 2 Ulas - dicincang halus (susah sgt blandekan bawang putih n bawang besar tu )
3) 3 1/2 (sudu mkn) lada hitam + 1 (Sudu mkn) lada sulah (dikisar)
nak lagi pedas tambah lagi lada hitam ya. ikut selera anda
4) Sos tiram 1 1/2 (sudu tea)
5)Kicap Pekat (1sudu Tea)
6)Kicap cair (1 sudu)
7)Sos CHILI ( 2 sudu makan)
8) Air
Cara2yer
Tumis bawang besar n bawang putih sampai naik bau.. atau kekuningan
masuk kan bahan no.4 hingga No.7 gaul (pastikan api masakkan kecil) masukkan sedikit air.. agak2 anda lah ye
gaul seketika and masukkan bahan No.3 sedikit -sedikit.. masukkan sehingga rasa masakkn sudah sedap mengikut kehendak anda ... gaul sekejap n siap sos for chiken Chop...
senang je kan.. x mengambil masa yang lama pun nak buat sosyer..
tara hasil tangan yana.. pekat likat kan tp yang penting Suami cakap sedap heheh like banyak2
tp yana suka pekat baru sedap
::Selamat mencuba::
2 ulasan:
wahhh ni leh wat ni.. hihi ^_^
heheeh blh je wawa senang n mudah je kn.hehe
samat mncuba
Catat Ulasan